Scurt Istoric al pilotilor Elicoidali

• Pilotii elicoidali au fost utilizati pentru prima data in Anglia de catre Alexander Mitchell in anul 1830, pentru fundarea unui far in nisipurile fluviului Tamisa. La acea data pilotii elicoidali au fost fabricati din fonta cu un diametru de 125 mm iar elicoida avea 1.2 m in diametru.

• Alexandre Mitchell, in brevetul sau descria doua proprietati aduse de elice:
1. Aceasta intra in pamant antrenand pilotul dupa ea, ceea ce facea tehnologia mult mai usoara fata de pilotii introdusi prin batere.
2. Elicea putea prinde o parte din capacitatea portanta totala a pilotului astfel confectionat si introdus in pamant.

• In timp, tehnologia a cunoscut un avant considerabil fiind preferata in special la lucrarile maritime si portuare (cheiuri, pasarele, pontoane, etc) fiind studiata si dezvoltata considerabil in SUA si Rusia.

• In ultimii 20 de ani pilotii elicoidali au cunoscut o dezvoltare considerabila, ajungand astazi sa detina cca. 11% din piata totala a fundatiilor speciale.

• In Uniunea Europeana aceasta tehnologie este in continua expansiune si dezvoltare. In Franta firma AEDIFICANTES a dezvoltat un tip de pilot adaptat la conditiile de teren din Europa, iar astazi REPFOND SERVICII propune acest tip de pilot calculat si adaptat conditiilor geotehnice din Romania.